Ці поради допоможуть отримати значно більший врожай перцю
Деякі дії допоможуть збільшити врожай перцю.
Такий смачний і корисний овоч, як перець — завсідник на дачних ділянках. Але не усім городникам вдається отримати його гарний врожай. Ми підібрали для вас 10 порад, які допоможуть зменшити втрати до мінімуму і отримати максимальну віддачу.
У обробітку цієї теплолюбної культури є свої особливості. На розвиток рослин і врожайність впливають не стільки погодні умови (особливо якщо перець росте у теплиці), скільки недотримання агротехніки на будь-якому з етапів вирощування.
Якщо ви врахуєте усі тонкощі, то гарний врожай вам буде забезпечений!
Обираємо правильний сорт перцю
Гідний урожай перцю неможливий без якісного насіння. Обираючи його, надавайте перевагу районованим сортам, які пристосовані для вирощування саме у вашій кліматичній зоні. У регіонах з прохолодною і нестійкою погодою краще висаджувати ранні сорти солодкого перцю.
Обираючи посівний матеріал, звертайте увагу більше на його характеристики: умови вирощування, невибагливість, стійкість до захворювань і коливань температур, а не на гарну картинку на упаковці.
Дотримуємося термінів посіву перцю
Перець, як відомо, вирощують через розсаду. Від правильно розрахованих термінів посіву насіння залежить те, як молоді рослини перенесуть пересадку у відкритий ґрунт або теплицю. Розсада, яка занадто витягнулася на підвіконні, гірше приживається і довго “сидить” на місці, тобто практично не росте.
До моменту висадки сіянців на постійне місце (коли зникне загроза заморозків, а ґрунт прогріється до 15-17° C) їм має бути по 60-80 днів. Тому ранні сорти висівайте у першій половині березня, а середньостиглі та пізні — з середини лютого.
Пророщуємо насіння перцю
У приміщенні, що обігрівається, насіння сходить через 7-10 днів. Перед посівом його слід протравити і проростити: таким чином знизиться ризик розвитку захворювань, а сходи будуть дружними і з’являться швидше.
Попередити кореневу гниль (чорну ніжку) на розсаді допоможе замочування насіння у розчині соку алое з водою (1:1).
Для пророщування достатньо покласти посівний матеріал між двома зволоженими ватяними дисками і поставити у тепло. Щодня насіння потрібно перевіряти і за необхідності обприскувати водою з пульверизатора.
Після набрякання рекомендується загартовування насіння: на 10-12 годин його треба покласти у холодильник і через півдоби процедуру повторити. Завдяки цьому підвищаться холодостійкість і стресостійкість майбутніх рослин.
Коли набрякле насіння проклюнется, переходьте до його посіву.
Посадка насіння перцю у індивідуальні ємності
Оскільки перець не полюбляє тісноту і погано переносить пікіровку, краще одразу сіяти його у великі ємності (об’єм яких близько 500 мл) або торф’яні таблетки, які потім можна просто перенести у контейнер або ґрунт у теплиці. Тоді коренева система не постраждає. При цьому тара для розсади не повинна бути прозорою: коріння перцю не полюбляє світло.
Насіння не слід сильно заглиблювати. Достатньо просто присипати його шаром підготованого ґрунту завтовшки у 1 см.
Своєчасний полив і підгодівля розсади
Щоб розсада виросла міцною, їй необхідні регулярні поливи і підгодівлі. Дуже важливо не допускати пересихання і злежування ґрунту.
Зрошуйте розсаду двічі на тиждень таким чином, щоб зволожилась уся земляна грудка, і підтримуйте високу вологість повітря у приміщенні (на рівні 60-65 %).
Першу ж підгодівлю сіянців проводять після появи двох справжніх листочків. Використовуйте для цієї мети будь-яке рідке органомінеральне добриво для розсади пасльонових (Малишок, Агрікола, Ідеал і т. д.). Воно не обпече коріння і простимулює розвиток рослин.
Підживлення у поєднанні з поливом повторюйте кожні 7-10 днів.
Обираємо відповідне місце для перцю
Обираючи місце під посадку, враховуйте особливості культури. Перець полюбляє тепло, гарне освітлення і родючий ґрунт з нейтральною реакцією. Найкраще йому підходять невеликі височини, де ґрунт швидше прогрівається.
Крім того, слід уникати посадки на грядках, де раніше росли інші пасльонові (картопля, томати або баклажани), тому що у ґрунті можуть залишитися збудники їх спільних захворювань. А ще під час вибору місця для рослини потрібно пам’ятати, що вона не переносить протягів.
Вирощування перцю на теплих грядках
Для теплолюбного перцю велике значення має температура повітря і ґрунту. І якщо надземна частина рослини ще може пристосуватися до більш прохолодних умов, то з кореневою системою цей номер буде марним. Тому перець рекомендується вирощувати на теплих грядках, а ще краще — у теплицях.
Крім того, потрібно врахувати, що рослина не полюбляє різких коливань температури. Щоб цього уникнути, можна розташувати у теплиці пластикові пляшки з водою. Завдяки цьому вдень рідина буде нагріватися, а вночі — віддавати тепло.
Підбираємо гарних сусідів для перцю
Як і для людей, для рослин важливе оточення, у якому вони повинні розвиватися. У кожної культури, у тому числі й перцю, є свої “добрі” і “погані” сусіди.
Найбільш сприятливо впливають на солодкий перець цибуля, часник, чорнобривці, настурція, базилік і ін. Ці “сусіди” захищають овоч від хвороб і шкідників, виділяючи фітонциди. А ось кріп і фенхель, навпаки, пригнічують розвиток солодкого перцю. Подалі від нього також варто висаджувати бобові і пасльонові культури.
Догляд за перцем
Дорослі рослини, як і розсаду, не можна залишати без вологи і підгодівлі. Поливайте їх теплою відстояною водою регулярно (у середньому один раз на 4-6 днів), не даючи ґрунту пересихати і вкриватися кіркою. Після поливу обов’язково розпушите ґрунт на 1,5-2 см вглиб.
Необхідний рівень вологості рекомендується підтримувати і за допомогою мульчування. Не забувайте лише раз на 3-4 тижні оновлювати мульчу у міру її просідання.
Підживлюйте солодкий перець 2-4 рази протягом сезону, чергуючи мінеральні та органічні добрива. Для першої підгодівлі, яку слід провести через два тижні після висадки рослин, приготуйте розчин з 25 г сульфату калію, 30 г суперфосфату і 15 г сечовини на відро води. Поливайте ним перці під коріння.
Замість такої підгодівлі можна використовувати комплексне добриво або розчинений у воді настій пташиного посліду (1:20), а також народні засоби: настої золи (1 склянка на 5 л води) або кропиви з додаванням гною і ЕМ-препаратів.
Коли на перці утворяться зав’язі, проведіть другу підгодівлю, трохи знизивши дозування. У відрі води розчиніть 10 г сечовини і по 25 г суперфосфату та сульфату калію. Двох підгодівель перцю зазвичай достатньо. Якщо рослина сповільнилася у зростанні, можете “підживити” її ще, але не частіше, ніж раз на два тижні.
Формування перцю
Щоб рослина даремно не витрачала сили і поживні речовини, її потрібно формувати. Такого агротехнічного прийому не потребують лише низькорослі сорти.
Якщо на розсаді перцю з’явилися перші квітки, їх слід обірвати: це дозволить рослині спрямувати усі свої сили на нарощування зеленої маси. Коли розсада перцю після висадки у ґрунт вкоріниться і адаптується, можна переходити до формування кущів. Видаліть знизу усі бічні пагони до першого розгалуження, а також коронну квітку, яка розташовується на верхівці головного пагона.
На сформованих кущах залиште не більше 20 зав’язей. Тоді перець встигне повністю достигнути. На високорослих рослинах також можна видалити нижнє листя.
Наприкінці серпня на кущиках перцю потрібно видалити усі нові квітки. Це дасть останньому врожаю можливість повністю достигнути.
Виконання цих простих рекомендацій, а також дотримання сівозміни і захист рослин від хвороб та шкідників допоможуть вам не лише виростити на своїй ділянці здорові кущі перцю, але й значно підвищити його врожайність.
Переглядів: 262