Ці кілька видів горіхів є найкориснішими для здоров’я людей
Деякі горіхи є особливо корисними для людей.
Горіхи — один з базових продуктів у раціоні тих, хто дотримується здорового способу життя і правильного харчування.
Вони смачні, поживні, багаті на вітаміни С, РР, А, Е, групи В, а також мінерали і поліненасичені жирні кислоти.
6 найкорисніших для здоров’я горіхів
Кедрові
Очолюють список кедрові горіхи. У їх складі є майже усі необхідні для людини вітаміни, жирні кислоти і амінокислоти, мікро- і макроелементи. До того ж вони багаті на білок. Горіхи корисні за наявності захворювань шлунку, дванадцятипалої кишки, кишківника, захворювань серця, потрібні для зміцнення імунної системи і поліпшення складу крові. У 100 г кедрових горіхів міститься величезна кількість дефіцитних мікроелементів, вони забезпечують добову норму споживання марганцю, цинку, кобальту.
Мигдаль
Сприяє здоров’ю кісток, опорно-рухового апарату, зміцнює імунітет. Його корисно їсти під час грипу або ГРВІ, він полегшує біль у горлі за наявності ангіни. Ще цей вид горіхів — одне з кращих рослинних джерел білка: його у мигдалі міститься майже стільки ж, скільки у пісному м’ясі — близько 30 %.
Арахіс
Покращує якість пам’яті, позбавляє від стресу, відмінне джерело енергії, при цьому у продукті майже немає холестерину. Містить поліфеноли, які є природними антиоксидантами. Вони стримують процес старішання клітин, запобігають утворенню злоякісних пухлин, зміцнюють серце і судини.
Волоські горіхи
Покращують лактацію у жінок, що годують грудьми, і сексуальний потенціал чоловіків, підвищують настрій, вирівнюють гормональний фон, нормалізують сон. У них у великій кількості наявна незамінна жирна кислота омега-3 — більше її лише у насінні чіа і рибі. Речовина знижує ризик розвитку запалень різного типу і серцево-судинних захворювань.
Кеш’ю
Цей дуже популярний і смачний горіх зміцнює імунітет, нормалізує тиск за наявності гіпертонії, допомагає у лікуванні застуд і бронхітів. Гарний помічник у боротьбі з анемією, бере участь у нормалізації обміну речовин.
Фісташки
Чудові помічники в омолоджуванні організму, регулюванні апетиту, зниженні глікемічного індексу і “поганого” холестерину. Широко застосовуються у народній медицині, косметології, фармакології та дієтології. Корисні як для чоловіків, так і для жінок.
Протипоказання до вживання
Один з головних ризиків для любителів горіхів — різка алергічна реакція, аж до набряку Квінке. Якщо пробуєте якийсь різновид вперше, з’їжте кілька штук і почекайте 24 години. Крім того, горіхи підступні через високий вміст жирів: їх надмірне споживання призводить до швидкого набору ваги, тому захоплюватися не варто. Оптимальна доза — не більше за 20 г на добу: цього достатньо, щоб отримати задоволення від смаку і наповнити організм корисними речовинами.
Не можна купувати запліснявілі і засохлі горіхи: їх можна впізнати за темними плямами і гірким запахом. У таких плодах утворюються небезпечні речовини-афлатоксини, які можуть викликати сильну алергічну реакцію і завдати удару по печінці. Купуючи горіхи без шкаралупи, дивіться на колір: яскраво-жовтий говорить про те, що вони старі. Ядро будь-якого горіха не має бути потемнілим, зморщеним, з плямами.
Переглядів: 366