Ці кілька властивостей персиків доведені наукою
Персики приносять багато користі людям.
Здається, що персики — це суцільний цукор. Але насправді в них багато ключових поживних речовин. Крім солодких вуглеводів, у персиках є жири, білки, вітаміни А, С, Е, К, фолати (вітамін В9, який у синтетичному вигляді відомий під назвою фолієва кислота), ніацин (він — це вітамін В3, або РР) і багато іншого.
Уся ця поживність робить персики тим фруктом, який допомагає організму долати щоденні навантаження, стреси і навіть атаки вірусів та бактерій. Ось які корисні властивості є у солодких плодів:
Персики допомагають профілактувати закрепи і діарею
Персик середніх розмірів (з вагою, що досягає 150 г) містить трохи понад 2 г клітковини — неперетравлюваних харчових волокон, які необхідні для здорового травлення.
Клітковина покращує перистальтику кишківника, допомагаючи залишкам перетравленої їжі не залежуватися, а просуватися на вихід. Завдяки цьому формується більш м’який стілець і знижується ризик виникнення закрепів. Та ж клітковина поглинає зайву воду і таким чином допомагає не допустити появу діареї.
Крім того, харчові волокна служать живильним середовищем для корисних бактерій, що живуть у шлунково‑кишковому тракті. Не знімайте з персика шкірку перед вживанням: у ній міститься більша частина клітковини.
Борються з передчасним старішанням і окислювальним стресом
Вітаміни А, С, а також рослинні сполуки флавоноїди, на які багаті персики, — відомі антиоксиданти. Ці речовини здатні зменшувати кількість вільних радикалів, що ушкоджують молекули органів і тканин. Процес пошкодження називається окислювальним стресом, а фізіологи схильні пов’язувати його з прискореним старішанням і розвитком таких небезпечних порушень, як деменція, різноманітні аутоімунні розлади, хвороби серцево‑судинної системи і рак.
З’їдаючи персик, ви тим самим знижуєте збиток, який завдає вашому організму окислювальний стрес, а також допомагаєте собі довше залишатися молодими і здоровими.
Покращують стан шкіри
Рослинні сполуки кераміди, які виявлені у персиках, допомагають шкірі надійніше утримувати вологу. А це означає, що люди, які регулярно їдять персики, краще захищені від появи зморшок, пігментних плям, шкірних подразнень.
Слід зауважити, що дослідження, яке підтверджує даний ефект, проводилося “у пробірці” — тобто на зразках шкіри. Проте вчені налаштовані оптимістично і не бачать ніяких причин, через які той самий зволожуючий ефект не повториться і у людей — любителів персиків.
Можуть служити профілактикою деяких видів раку
Шкірка і м’якуш персика багаті на кавову кислоту — антиоксидант, який має яскраво виражені протиракові властивості.
Інші антиоксиданти, що містяться у цих фруктах, — поліфеноли — уповільнюють ріст і поширення ракових клітин, зокрема за наявності раку молочної залози.
Здатні зменшити симптоми алергії
Коли ми зіштовхуємося з алергеном, наша імунна система починає виробляти гістаміни. Ці речовини викликають неприємні симптоми — кашель, нежить, чхання, сльозливість очей.
Деякі дослідження демонструють, що з’їдений персик здатен знизити викид гістамінів у кров і таким чином зробити алергічну реакцію менш вираженою.
Добре впливають на імунітет і прискорюють загоєння ран
У одному персику середніх розмірів міститься майже 15 % денної норми вітаміну С. Аскорбінова кислота має багато підтверджених ефектів, які відбиваються на стані здоров’я. У тому числі — підвищенні імунітету.
Вітамін С стимулює вироблення лейкоцитів — білих кров’яних тілець, які допомагають захищати організм від інфекцій. Також відомо, що він покращує процес загоєння шкірних ран.
Допомагають зберегти стрункість
У солодких, соковитих персиках лише 39 ккал на 100 г ваги — трохи більше, ніж у знежиреному кефірі.
Майже на 90 % персики складаються з води.
При цьому плоди дуже ситні. За даний бонус спасибі клітковині. З’ївши персик у якості перекусу, ви легко утримаєте апетит під контролем і не наберете зайві кілограми.
Переглядів: 344