Чи дійсно виноград є шкідливим для здоров’я
Не завжди виноград приносить користь людям.
Суперечки про користь і шкоду винограду тривають довго. Багато нутриціологів впевнено стверджують, що виноград належить до розряду шкідливих продуктів, які варто виключити з раціону харчування. Про високу калорійність винограду, напевно, чув кожен. Чи це міф? І чому часом люди відмовляються від такої смачної та солодкої ягоди? У який момент продукт припинив належати до категорії корисних? Пропонуємо вивчити позитивні і негативні наслідки, до яких може призвести вживання винограду, і вирішити, чи варто балувати себе ягодою, а головне — у якій кількості це робити.
Відомий усім факт: у винограді міститься багато натурального цукру — глюкози, тому його надмірне вживання може призвести до набору ваги (виноград вважається стимулятором апетиту, його глікемічний індекс високий). Проблеми з обміном речовин, захворювання шлунково-кишкового тракту — теж наслідки його вживання, але, якщо ви дозовано їсте правильні сорти винограду, то ягода, навпаки, може позбавити від деяких проблем з травленням. Людям, які схильні до цукрового діабету, варто виключити ягоду зі свого раціону — її вживання може мати неприємні наслідки. На роботу травної системи вплинуть і нерозчинні волокна, які містяться у ягоді у надлишку. Тому ми часто чуємо думку про те, що виноград варто виключити з усіх дієт і звести його вживання до мінімуму.
Саліцилова кислота також міститься у винограді — організм деяких людей її не переносить, що може призвести до запалення шлунково-кишкового тракту, болю у животі, діареї.
В цілому виноград — ягода, яку не варто вживати людям з хронічними і гострими захворюваннями. Це може бути гастрит, гіпертонія або цироз печінки. Це правило стосується й тих, хто схильний до алергії. Вона може бути як вродженою, так і проявитися через деякий час. Особливо яскраво негативні якості винограду проявляються після вживання з несумісними продуктами — такими, як жирна риба або м’ясо, молочні продукти, диня і огірки.
Відмовитися від винограду варто й вагітним через вміст у ягоді сірки — елемента, який протипоказаний жінкам у цьому стані (постраждати можуть функції молочних залоз і підшлункова залоза у плода, що розвивається).
Однак при цьому виноград багатий на поживні речовини. Кілька гілок винограду містять денну дозу вітаміну С, близько 15 % вітаміну К, вітамін В1. Залізо, натрій, цинк, фосфор, калій — ця ягода дійсно містить велику кількість мінеральних речовин, які потрібні для організму.
Ця ягода — відмінний спосіб знизити ризики появи тромбів, що не буде призводити до серцевих захворювань. Виноград допоможе у реабілітації після інфаркту міокарда, а також знизить рівень холестерину, кров’яний тиск і згортання крові, поліпшить кровообіг.
У продукті багато антиоксидантів, які омолоджують організм, впливають на волосся, шкіру і нігті, покращуючи їх стан. А головне — уповільнюють процес старішання, саме тому багато масок і доглядової продукції містять у своєму складі виноградний сік або олію з кісточок винограду, яка відмінно очищає шкіру і розгладжує зморшки.
Перевагою вважається й відмінна профілактика погіршення і втрати зору. Лютеїн і зеаксантин захищають сітківку та кришталик ока. У результаті гострота зору поліпшується, очі швидше відновлюються після роботи за наявності яскравого світла, а ймовірність схильності до очних захворювань знижується.
У винограді міститься і мелатонін (причому гормон є лише у цій ягоді), завдяки чому якість і тривалість вашого сну покращаться. Його невеликі порційні добавки можуть налагодити цикл неспання і відновити режим дня.
Не варто забувати про те, що багато властивостей залежать від сорту винограду, який ви оберете. Наприклад, кислий сорт буде найбільш низькокалорійним, а європейський чорний сорт — найкориснішим. Зелений виноград також корисний, і найголовнішою його цінністю вважається шкірка, у якій міститься найбільша кількість корисних речовин. Тому зробити однозначний висновок про шкоду або користь винограду складно: помірна кількість ягід навряд чи принесе шкоду організму, але зловживання ним може призвести до погіршення здоров’я і супутніх захворювань.
Переглядів: 375