У Львові відбувся захід “Йод у харчуванні. Презентація результатів національного дослідження ЮНІСЕФ за підтримки USAID”
Пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб
«Йододефіцит – це не лише захворювання, повʼязані зі щитовидною залозою. Він впливає на обмін речовин, зростання і розвиток клітин організму, функціонування органів і систем, перебіг вагітності та багатьох життєво важливих функцій. При цьому його профілактика є досить простою – відповідальне харчування. Йдеться про використання йодованої солі для приготування страв та систематичне вживання йодовмісних продуктів, серед яких морська риба, морепродукти, чималий асортимент овочів та фруктів, гречка, яйця, яловичина, молоко, сир, йогурт та волоські горіхи», – зазначив Руслан Савчук.
Дослідження показало, що в західних областях України 58.2% опитаних респондентів з числа тих, що повідомили про наявність знань як запобігти йододефіциту, відповіли, що споживають йодовану сіль. 10% повідомили що споживають продукти , про які відомо, що вони виготовлені з використанням йодованої солі. 4,2% повідомили, що приймали препарати йоду, 21,3% вживають морепродукти.
- відчуття втоми, слабкість;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової діяльності у дорослих, депресія;
- порушення обмінних процесів, послаблення імунітету;
- загроза переривання вагітності;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті та слуху;
- підвищення холестерину (ризик атеросклерозу);
- випадіння волосся, сухість шкіри та ламкість нігтів;
- проблеми з кишківником;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- відчуття холоду в кінцівках тощо
Важливо! – навіть при наявності у себе деяких з вищеперерахованих ознак, не варто займатися самолікуванням та ставити собі діагноз йододефіциту. Неконтрольоване вживання препаратів йоду може мати непередбачувані наслідки.
Стежте за нами в соціальних мережах: Ютуб, Телеграм, Фейсбук та Інстаграм.
Переглядів: 207