На Алеї пам’яті журналістів Прикарпаття вшанували загиблих медійників

Суспільство

Щороку в третю п’ятницю вересня в Україні відзначається День пам’яті українських журналістів, який встановлено 2007 року з ініціативи Національної спілки журналістів України з метою вшанування пам’яті журналістів, котрі загинули, виконуючи свої професійні обов’язки.


Про це пише Голос-Інфо з посиланням на Школу Журналістики


 

Уже традиційно, обласна спілка журналістів і Центр журналістської солідарності, спільно з кафедрою журналістики Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника і кафедрою журналістики, реклами та зв’язків з громадськістю Університету Короля Данила, і цьогоріч провели заходи зі вшанування пам’яті колег на Алеї пам’яті журналістів Прикарпаття.

У вересні 2022 року на Алеї пам’яті, з ініціативи Івано-Франківського Центру журналістської солідарності та за підтримки Національної спілки журналістів України, було відкрито меморіальний знак «Пам’яті колег. Їх убила війна». На ньому – імена 39-и медійників, які загинули з початку повномасштабного вторгнення. Торішнього вересня відкрито другий меморіальний знак, в який вписано імена ще 33-х працівників медіа. На жаль, війна й надалі забирає життя наших колег, її жертвами стали вже щонайменше 97 медійників і медійниць.


Студенти профільних кафедр назвали поіменно всіх журналістів, яких убила війна, що розв’язала росія проти України. Ведуча заходу, голова Молодіжної ради обласної спілки журналістів, кореспондентка ВВС України в Івано-Франківській області Ліліана Хомишин згадала також прикарпатських колег, які пішли у засвіти від минулорічного Дня пам’яті. Це заслужений журналіст України Роман Андріяшко, який протягом 1990 – 2008 років був генеральним директором обласної державної телерадіокомпанії; Михайло Городенко, власний кореспондент обласної газети «Галичина»; Олена Данилюк, головна редакторка ТРК «РАІ»; Дмитро Кубарич, який упродовж років був заступником рогатинської районної газети «Голос Опілля»; Іван Підлисецький, багаторічний фотокореспондент газети обласного статусу «Вільний голос»; Олександр Шеремет, редактор профспілкової газети «Єдність».

А загалом на двох меморіальних знаках обабіч Алеї вписано понад дев’яносто імен непересічних постатей прикарпатської журналістики, які занадто рано пішли з життя.


Член НСЖУ, директор Радіо «Дзвони» отець Софрон Зелінський відправив панахиду за всіма загиблими медійниками. Учасники заходу згадали колег-журналістів, вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання, запалили лампадки.

Зі словами пам’яті та шани про загиблих колег виступили голова Івано-Франківської обласної спілки журналістів Лілія Боднарчук та секретар НСЖУ, координатор Івано-Франківського Центру журналістської солідарності, заслужений журналіст України Вікторія Плахта. У своїх виступах вони зазначили, що дуже багато медійників полягло за незалежність, справедливість і демократію в Україні. Близько сотні забрала життя повномасштабна війна. Це вкотре підтверджує, що професія журналіста є однією з найнебезпечніших.


Під час ушанування прозвучав гімн ОУН / УПА «Зродились ми великої години» у виконанні студентів та викладачів Фахового коледжу Університету Короля Данила» під керівництвом Ігоря Дем’янця.
За традицією, учасники заходу посадили на Алеї пам’яті журналістів Прикарпаття деревця, щоби саме в такий спосіб вшанувати пам’ять тих, хто зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняної журналістики.
Дана Данилів.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.


Переглядів: 216
banner