Журналіст з Івано-Франківщини, а нині бойовий медик Ігор Марковський долучився до проєкту «Професійна безпека»

Суспільство

У межах своєї професії журналісти можуть наражатися на різного роду небезпечні ситуації, опинятися в епіцентрі надзвичайних подій. До того ж, варто зауважити, що такі випадки рідше трапляються у мирний час, а за умов воєнного стану, в якому перебуває зараз наша країна, питання безпеки власного життя медійників стає у рази актуальнішим. Рівень особистої безпеки залежить насамперед від самої людини: як вона вміє передбачати небезпеки й уникати їх, раціонально діяти в небезпечній ситуації, від її характеру й особистих якостей.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Вікторію Плахту


«Повномасштабна війна в Україні стала серйозним викликом для безпеки вітчизняної журналістики. З огляду на це Івано-Франківський Центр журналістської солідарності періодично проводить навчальні тренінги, зокрема, з питань безпеки та домедичної допомоги, для прикарпатських медійників та наших колег з інших областей, котрі тимчасово переміщені й проживають на Івано-Франківщині. Кожному з нас дуже важливо тепер, коли ледь не щодня окупанти атакують Україну ракетами і дронами, які не оминають і Прикарпаття, поповнювати власний багаж знань та володіти необхідними практичними навичками надання першої долікарської допомоги. Ці знання нині – життєво необхідні, адже журналісти будь-якої миті можуть опинитися на місці прильотів. Ми не знаємо напевне, в яку ситуацію можемо потрапити – чи потрібна буде допомога собі, чи нашої допомоги потребуватиме людина поруч із нами», – вважає координаторка Івано-Франківського Центру журналістської солідарності Вікторія Плахта.

Саме за ініціативи Івано-Франківського Центру журналістської солідарності, зазначила п. Вікторія, в області триває проєкт «Професійна безпека». У межах його програми відбувається низка тематичних тренінгів для журналістів, зокрема, з мінної безпеки, домедичної допомоги.


Цього разу такі навчання відбулися на базі телерадіокомпанії «Вежа». Тренінгове заняття з надання домедичної допомоги провів бойовий медик одного з підрозділів ЗСУ, а в минулому головний редактор агенції новин «Фіртка», Ігор Марковський. Варто зазначити, що наш колега вже має певний досвід в напрямі медичної допомоги, адже службу розпочав у травні 2023-го на посаді саніінструктора.


Теоретична частина тренінгу чергувалась із практикою, під час якої можна було застосувати, відпрацювати та закріпити здобуті знання. Під наглядом бойового медика працівники ТРК «Вежа» відпрацювали і закріпили навички надання домедичної допомоги як самим собі, так і постраждалій людині чи травмованим колегам.


Як зауважили учасники тренінгу, здобуті знання, вміння та навички можуть стати їм у пригоді не лише у бойових умовах, але й при побутових травмах, коли теж може виникнути потреба надати першу домедичну допомогу самому собі або колегам.


«Цінність таких тренінгів очевидна, адже вони дають змогу не тільки відпрацювати, а й певною мірою закріпити будь-які навички, що в подальшому стануть у нагоді. І не важливо, чи буде журналіст військовим, а чи цивільним кореспондентом. Допомога щодо порятунку людини може знадобитись і просто під час прогулянки чи подорожі, або ж відпочинку, адже ніхто не застрахований від нещасного випадку», – зазначила учасниця тренінгу, директорка ТРК «Вежа» Олена Третяк.

Учасники заходу навчилися розрізняти зони надання допомоги (червону, жовту й зелену) та з’ясували алгоритми дій при пораненнях у межах кожної з них, детально ознайомились із вмістом індивідуальної медичної аптечки. Під час практичних занять відпрацювали надання допомоги при травмах і критичних кровотечах, навчилися накладати турнікети та здійснювати тампонування ран.


Ігор Марковський наголосив: щоб врятувати потерпілого треба вміти накласти джгут за 30 секунд. Військовий медик зауважив також, що важливу роль відіграє і те, яка якість медичних матеріалів, зокрема, турнікетів.


«Дуже часто для використання купують найдешевше. Якісний же турнікет коштує від 1300 гривень. Тобто, або купуєш один якісний, або чотири неякісні. Зауважу, що ризик померти через неякісний турнікет у п’ять разів вищий, а ризик мати ампутовану кінцівку – в двадцять разів вищий. Адже важливо не лише накласти турнікет так, щоб він не розірвався, але й щоб він витримав ще чотири – п’ять годин», – пояснив Ігор Марковський.

На завершення зустрічі відбулася дружня розмова. Ігор Марковський розповів колегам про щоденні будні на службі, а медійники, натомість, поділилися досвідом роботи в умовах війни та звернули увагу на ті виклики, які стоять нині перед журналістами.


Координаторка Івано-Франківського Центру журналістської солідарності Вікторія Плахта подякувала журналістові, спілчанину, а нині бойовому медику Ігорю Марковському за плідну співпрацю з Центром та допомогу прикарпатським медійникам, вручила йому від учасників тренінгу оберіг як захист від усіх небезпек.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.




Переглядів: 186
banner