За 6 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 4863 випадки захворювання на кашлюк

Суспільство

Кашлюк — це високозаразна інфекційна хвороба, яка вражає легені та дихальні шляхи. Через затяжні напади кашлю ця хвороба вкрай виснажлива і може тривати 2–3 місяці або й довше. Це особливо небезпечно для немовлят і маленьких дітей, у яких кашлюк може спричинити серйозні ускладнення чи навіть смерть.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб


Хвороба легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.
Статистика


 За 6 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 4863 випадки захворювання на кашлюк, що у 30 разів більше, ніж за аналогічний період торік (161 випадок). І захворюваність цього року продовжує стрімко зростати: лише за червень зареєстровано 1058 випадків кашлюку проти 1006 випадків за перші три місяці. 95,9% усіх хворих — діти. Причина зростання захворюваності — значне накопичення числа нещеплених дітей.


Найкращим захистом від кашлюку є вакцинація. Водночас за 6 місяців 2024 року рівень охоплення щепленнями проти кашлюку по Україні серед дітей до року, які отримали відповідно до віку три щеплення складає 46,6% — це вкрай недостатній показник.


Симптоми:
  •  Через 3–14 днів після інфікування з’являються симптоми, схожі на ГРВІ: нежить, сльозяться очі, болить горло, з’являється сухий кашель, є незначне підвищення температури. Саме в цей період хворий — дуже заразний.
  • Орієнтовно за тиждень після цього кашель посилюється, починаються напади спазматичного кашлю з характерним свистом, які супроводжуються блюванням, почервонінням або синюшністю шкіри обличчя та відходженням в’язкого слизу.
  • Через напруження від кашлю можуть навіть виникати незначні крововиливи під шкірою або в очах. У маленьких дітей може ненадовго посиніти шкіра, якщо їм важко дихати через кашель.
  • У немовлят кашель буває малопомітним, але може статися короткочасна зупинка дихання (апное). У цей час у дитини може посиніти обличчя.

Особливої уваги потребують новонароджені до 2-х місяців (до першої вакцинації), а також деякий період після першої вакцинації (до формування імунної відповіді).


За перших ознак сильного кашлю та апное у немовлят — негайно звертайтесь до лікаря.


 З часом хворі починають кашляти рідше, напади слабшають. Водночас період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.


Немовлята й маленькі діти особливо вразливі до розвитку ускладнень кашлюку. Це може бути пневмонія, судоми, апное (зупинка дихання), енцефалопатія (захворювання головного мозку), смерть (особливо у немовлят).

Старші діти й дорослі переносять кашлюк легше, однак перебіг хвороби все одно неприємний та виснажливий. Перехворівши на кашлюк, люди не отримують до нього імунітету. Утім вдруге перебіг хвороби може бути легшим.

Профілактика:
  •  Проти кашлюку треба вакцинуватися — іншого надійного захисту немає

Як отримати щеплення безоплатно:

Щоб вакцинувати дитину проти кашлюку, просто зверніться до педіатра, сімейного лікаря чи терапевта. Вакцина є в достатній кількості в усіх регіонах України.


Коли вакцинуватися?
Щеплення проти кашлюку проводять немовлятам за такою схемою:
  1.  доза — 2 місяці;
  2.  доза — 4 місяці;
  3.  доза — 6 місяців;
  4.  доза — 18 місяців.

Щеплення потрібно якнайшвидше надолужувати. Зверніться до сімейного лікаря і він розпише графік «надолужувальної» вакцинації.


Щоб захистити від кашлюку новонароджену дитину в перші тижні життя, усім вагітним потрібно вакцинуватися від кашлюку, дифтерії та правця, незалежно від того, чи отримувала вагітна щеплення в дитинстві.

Вакцинуватися потрібно під час кожної вагітності, починаючи з 16 тижня.
Лікування кашлюку спрямоване на запобігання поширенню інфекції. Діти першого року життя та особливо невакциновані діти завжди проходять лікування в умовах стаціонару.

  •  Важливо під час недуги пити достатньо води, збалансовано харчуватися невеликими порціями.
  •  Крім того, варто пам’ятати про ізоляцію інфікованого, щоб уникнути поширення хвороби.

Докладніше про кашлюк і вакцинацію проти нього: https://tinyurl.com/3mukhb89


З 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.


Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.


Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 273
banner