КП «Ритуальна служба» обслуговує два міські кладовища Калуша

Суспільство
Створене 2006 року КП «Ритуальна служба» обслуговує два міські кладовища: старе і нове. Обидва розташовані на Височанці.

Пише Голос-Інфо з посиланням на Калуську міську раду 


Захоронення на старому некрополі, який має площу 3 га, тривали з кінця XVIII ст. до 70-х років минулого. Новий, зрозуміло, теж не такий уже «новий». Він постійно розширюється. Разом із введеною в експлуатації у липні поточного року ділянкою його площа зараз становить понад 18 га.


Доглядають за усім цим господарством 17 осіб: 4 копачі, 6 прибиральників, 4 адмінпрацівники, 1 керівник, 2 пораються на старому цвинтарі. В даний час 5 працівників мобілізовані (директор КП, 2 копачі і 2 прибиральники).


Укладаючи договір на поховання, люди сплачують за копання ями (влітку – 2 884 грн, взимку – 4 233 грн). Також 79 грн – вартість самого договору і свідоцтво про поховання – 53 грн. Додатково платити копачам, стверджує в. о. директора КП «Ритуальна служба» Олександр Смолянський, немає потреби.


Центральні алеї кладовищ підтримуються в належному стані. Постійно підсипаються щебнем ділянки доріг та пішохідних доріжок, на великій території встановлені водовідвідні лотки, обладнано сміттєві майданчики, проводиться санітарна обрізка дерев і чагарів, здійснюється покіс трави на центральних алеях тощо.


Прибиранням і благоустроєм безпосередньо могил, місць родинних поховань, намогильних споруд і склепів мають опікуватись мешканці.


Регулярно, але – частіше в зимовий період, працівники здійснюють обхід території і очищають від чагарників старі, занедбані поховання.


Віднедавна охочі можуть замовити такі послуги, як прибирання могил і обкошування трави довкола поховання. Подібні угоди укладають з КП, переважно, люди, які перебувають за кордоном і хочуть, щоб могили родичів були доглянутими.


Найпроблемнішим зараз питанням діючого кладовища, за словами Олександра Смолянського, є стихійні смітники. Виникають вони з вини відвідувачів цвинтаря, працівники не встигають усе вчасно прибирати – через велику територію і брак робочих рук. Хоча спеціально створені 10 смітників, відведено 2 ділянки під викидання скошеної трави (двічі на тиждень, інколи й частіше, сміття вивозять) – всерівно з’являються несанкціоновані сміттєзвалища.


Тож, велике прохання до відвідувачів доносити сміття до смітників, не викидати непотріб на сусідні поховання (!), під огорожі – а тільки у відведені місця. Адже, догляд за місцем останнього спочинку – моральний обов’язок живих.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.









Переглядів: 154
banner