Викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у культурних, літературних та наукових заходах, присвячених 600-річчю Верховини

Суспільство

15 серпня відбувся Десятий ювілейний літературний фестиваль “Письменницька ватра над Черемошем”.


Пише Голос-Інфо з посиланням на пресслужбу ПНУ.


Прикарпатський національний університет представляли директор інституту мистецтв ПНУ Володимир Федорак та доцент кафедри української літератури Євген Баран, який очолює обласну письменницьку організацію, а також заступник голови НСПУ, відомий український письменник Ярослав Ткачівський. У заходах взяли участь голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, представники НСПУ з різних областей України, а також працівники культури і освіти області.


У програмі фестивалю було проведено відкриття арт-простору “Коцюбинський” у селі Верхній Ясенів, зустрічі письменників, “Жеб’євські читання”, театральні перформанси, а також традиційне запалювання Письменницької Ватри.

16 серпня ключовою подією святкування стала Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю “Почесна гуцульська столиця: історія, люди, традиції”. У конференції взяли участь науковці та дослідники з України, Польщі, Румунії та США.


Модератором конференції виступив завідувач кафедри політології ПНУ, професор Василь Климончук, який спільно з Мирославою Корнелюк (заступником голови оргкомітету, заступником начальника управління культури, національностей та релігій ОДА) провели захід на високому науковому рівні. Приємно відзначити, що серед учасників були професори Петро Сіреджук, Володимир Великочий, а також доценти Володимир Федорак та Микола Васильчук.


Упродовж проведення конференції всі охочі мали змогу ознайомитися з виставкою майстрів народного мистецтва Верховинщини.


Завершилися основні ювілейні заходи урочистим відкриттям пам’ятника відомому громадському діячеві, війту Верховини у минулому, Петру Шекерику-Дониковому.  Цей ювілей став яскравою подією, яка об’єднала людей різних професій та інтересів, ще раз підкресливши унікальність і багатство гуцульської культури та історії.


Організатори: управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина», Верховинська селищна рада, Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського.



Переглядів: 205
banner