Відбулося чергове засідання виконкому Брошнів-Осадської селищної ради

Без категорії, Суспільство

25 червня ц. р. під головуванням Тараса Манорика відбулося чергове засідання виконкому Брошнів-Осадської селищної ради. Незважаючи на те, що обсяг питань, які були внесені у порядок денний, був досить об’ємний, всі з них виконком взяв до відома або ж затвердив, прийнявши відповідні рішення. Засідання відбулося у конструктивному руслі.


Пише Голос-Інфо, посилаючись на Брошнів-Осадська ТГ


Бюджет громади виконано на майже на 30 відсотків. Обласної дотації – нуль!


Начальник фінансового відділу селищної ради Божена Семанів доповідала про виконання бюджету Брошнів-Осадської ТГ за І квартал ц. р. Вона зосередила увагу на тому, що його виконання за вказаний період становить 22,6% до річного (по загальному і спеціальному фондах). При цьому було наголошено, що власні надходження склали 27,3%. Значима частка платежів – це сплата ПДФО, єдиний податок, земельний та орендна плата за землю, акциз. При цьому було наголошено, що в нинішньому році з певних причин наша громада не матиме базової дотації з Держбюджету, яка торік становила 13 млн грн. У той же час надійшло 7 млн 763,3 тис. грн освітньої субвенції, якої, до речі, на оплату праці вчителям також не вистачає, і жодної копійки не отримала громада з обласного бюджету: тут маємо «нуль»!


Можна вважати технічним питання Плану заходів із складання прогнозу селищного бюджету на 2025-2027 рр. та Плану складання заходів із складання проєкту селищного бюджету на 2025 р. Виконком затвердив цю процедуру.


Не було особливих запитань щодо підсумків виконання плану соціально-економічного та культурного розвитку громади. Адже кошти зосереджуємо на фінансуванні соціальних програм, захищених статей видатків, дрібних та вкрай необхідних ремонтів, підтримці ЗСУ – такі пріоритети нині розставляє час. Позитивом відмічено роботу відділу ЦНАП селищної ради: надаємо 247 видів послуг!


Раківську котельню – реконструйовано.


Готуючись до нового опалювального сезону, перш за все необхідно сказати, що в минулому році вдалося позбутись проблеми, пов’язаної з роботою котельні в с. Раків, від якої опалюються приміщення старостинського округу, Народного дому, бібліотеки, ФАПу та місцевого ліцею. Оскільки котел був затратний, а на мережі спостерігалися значні втрати тепла, тут довелось провести капітальний ремонт. Таким чином, надавачі послуги з опалення замінили газовий котел на твердопаливний, а за кошти бюджету громади було повністю замінено підземні тепломережі. Та результат цього вартував: раківчани стверджують, що минула зима була для них теплою.


Голова громади Тарас Манорик наголосив, що належить також перевести на твердопаливний котел, який обігріває адмінприміщення старостинського округу та місцеву гімназію у Креховичах.


Готуючись до нового опалювального сезону, «…маємо провести об’їзд і перевірити справність всіх котелень. Я переконаний, що в прийдешню зиму будемо і в теплі, і з водопостачанням та водовідведенням», – акцентував голова.
Дітей стає менше: які прогнози на освітянській ниві?

Відділ освіти, культури, молоді та спорту селищної ради вже працює над статистичними уточненнями кількості дітей, які навчатимуться в закладах загальної середньої освіти громади у 2024-2025 н. р.


Як каже начальник профільного відділу Любов Луцан, матимемо 1152 учнів та 67 класів. У наступному навчальному році (прогнозовано) у перші класи вступить 77 дітей, перші класи будуть у Брошнів-Осадському ліцеї (три), у Раківському ліцеї (один) та у Брошнівській гімназії (один). Відповідно не буде першого класу у Креховицькій та Кадобнянській гімназіях.
Член виконкому Любов Гультайчук порушила питання, яке стосується пільгового харчування школярів. Вона наголосила, що на цей час у Брошнів-Осадському ліцеї налічується 234 учні з вказаним статусом, однак не всім безоплатне харчування потрібне, бо є серед них діти із доволі забезпечених багатодітних сімей. Водночас, на думку Любові Ярославівни, було б доцільно харчувати за кошти бюджету тих, хто статусу не має, проте їх сім’ї живуть у скруті. На таку пропозицію виконком зреагував із розумінням, проте було сказано, що це питання досить індивідуальне, і оскільки воно є у законодавчому руслі, то, на жаль, врегулювати його дуже складно.

Щодо роботи закладів дошкільної освіти, які представлені ЗДО «Шовкова косиця» та ЗДО «Світанок», то наразі у них виховується 203 дітей і діє 12 груп. Відвідуваність становить 50 відсотків. Заклади дошкілля приймають дітей, працює реєстрація в режимі онлайн.


З 1 липня до 1 вересня ц. р. освітній процес у ЗДО тимчасово призупинено.

Утримання однієї дитини обходиться бюджету в 3700 грн за місяць, а якщо вести мову про видатки по ЗДО в цілому, то за січень-лютий ц. р. з місцевого бюджету на утримання садочків використано 4,3 млн грн.


До речі, батьківська плата, яка справляється тільки за харчування дітей, становить 40 відсотків від вартості.

Коментуючи ситуацію, Тарас Манорик запевнив, що селищна рада й надалі фінансуватиме у повному обсязі заклади дошкілля, адже це питання важливе як у плані дошкільної освіти та виховання наших дітей, так і у вирішенні проблеми зайнятості батьків та, звісно, забезпечення робочими місцями працівників ЗДО.


Між тим було розглянуто ще чимало питань, які стосувалися органів опіки й піклування щодо неповнолітніх громадян, які потребують допомоги у забезпеченні їх прав та інтересів; представлення до присвоєння звання «Мати-героїня» жительці с. Брошнів; надання статусу жителів гірських населених пунктів особам, котрі проживають у Креховичах та Ракові; надання дозволу на вчинення правочину від імені недієздатної особи; припинення повноважень помічника фізичної дієздатної особи.
Виконком погодив місце розташування тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності у Креховичах.
Затверджено план роботи виконкому на ІІ півріччя 2024 р.


Стежте за нами в соціальних мережах: ЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.
На зображенні може бути: 10 людей та люди навчаються


Переглядів: 400
banner