В Івано-Франківську об’єднають міську клінічну лікарню № 1, міський перинатальний центр, стоматполіклініку і міську дитячу лікарню у кластерний медзаклад

Суспільство

Пише Голос-Інфо, посилаючись на Суспільне Івано-Франківськ


Створюємо дві кластерні лікарні. І якщо одна функціонуватиме на базі ЦМКЛ, то інша буде обʼєднаною. Саме щодо останньої виникла низка питань під час сесії Івано-Франківської міської ради. Пояснюю: до об’єднаного кластерного закладу увійдуть міська клінічна лікарня № 1, міський перинатальний центр (пологовий), стоматполіклініка і міська дитяча лікарня”, — каже Марцінків.


Реорганізацію медичних закладів у місті мер міста пояснює реформою охорони здоровʼя.


“Проводять її задля ефективнішої допомоги пацієнтам. Це буде своєрідне об’єднання закладів, але всі залишаться працювати, як і працювали. Простими словами для працівників буде зміна лише в трудовій книжці. І нікого не звільнятимуть”, — говорить міський голова.


Окрім цього, Марцінків додає: з приєднанням медзакладів поспішають, бо з 1 січня 2024 року має бути новий пакет НСЗУ. Тож, аби отримати фінансування, треба до цього часу встигнути.


Також міський голова каже: керівники міської клінічної лікарні № 1, міського перинатального центру, стоматполіклініки й міської дитячої лікарні повинні залишитися, як директори відділів, а очолюватиме кластерний медзаклад генеральний директор.


У коментарі Суспільному Марцінків пояснив, чому саме в кластерний медзаклад об’єднуватимуть міський перинатальний та стоматполіклініку.


“Наприклад, стоматполіклініка має одну послугу НСЗУ, яку надає пільговим категоріям населення, і вона не може отримувати фінансування за вимогами НСЗУ. Якщо в закладі, до прикладу, у великому переліку є стоматологія, вона може отримати ще додатковий законтрактований один або другий пакет. Тим паче ми розуміємо, що з 1 січня також буде пільгова стоматологія для учасників бойових дій, для поранених і для інших категорій. Держава сьогодні ухвалила рішення, що мають бути медзаклади багатопрофільними, тобто вони не можуть бути вузькоспеціалізованими на рівні міст. Умовно: людина заходить у лікарню й отримує всі послуги, які існують — від травматології до стоматології”, — говорить Марцінків.


З його слів, у міськраді зібрали керівників міської клінічної лікарні № 1, міського перинатального центру, стоматполіклініки й міської дитячої лікарні й обговорили з ними, яким чином досягти максимального фінансування з державного бюджету при об’єднанні.


“З міського бюджету ми краще будемо купувати додаткове обладнання, робити ремонти. А заробітну плату і максимально пакет НСЗУ треба брати від держави”, — вважає Марцінків.


Стежте за нами в соціальних мережах: Ютуб, Телеграм, Фейсбук та Інстаграм.



Переглядів: 672
banner