До роковин трагедії літака MH-17 документальний фільм «Залізні метелики» виходить онлайн

Культура, Суспільство

Фільм «Залізні метелики» режисера Романа Любого можна буде переглянути на Sweet.TV, Megogo, Київстар ТБ, Takflix. Стрічка розповідає про те, як російські військові над українським Донбасом збили літак малайзійських авіаліній на початку російсько-української війни у 2014 році. На борту літака було 298 людей; всі загинули. 

Світова прем’єра фільму відбулася на головному американському фестивалі незалежного кіно «Санденс» у 2023 році, європейська — на Берлінському фестивалі. Фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter, а також він увійшов у програму «Горизонти» Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах.

4 червня 2023 року на кінофестивалі Docudays відбулася національна прем’єра стрічки. Тоді фільм отримав головний приз конкурсу Right Now! — нагороду для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

Кінокритик Ігор Кромф пише, що «Залізні метелики» — це сталий підхід кінематографа, який не женеться за «гарячими фактами» чи додатковою порцією хайпу, а вичікує певну паузу, дає час на те, щоб відрефлексувати події й лише потім переносить їх на екран.

Режисер фільму Роман Любий розповів про важливість документування воєнних злочинів, роботу українського документаліста та реакцію міжнародної спільноти на його фільм.  Прочитати інтерв’ю можна за посиланням.

Джерело



Переглядів: 179
banner