За рік на Снятинщині зафіксовано два випадки отруєння грибами
Цього року в Снятинській ТГ зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами, постраждали двоє дорослих.
Пише Голос-Інфо з посиланням на Снятинську Міжрайонну Філію
Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду.
Максимальний термін зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С.
Пов’язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних.
“Нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків“, — зазначила Любов Лудчак.
Ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.
У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
2. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби.
3. Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби.
4. Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо ).
5. Не купуйте на базарах, поза ринків у випадкових осіб гриби та суміші грибів із різних їх видів .
6. Не проводьте консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах .
7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
8. Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.
Переглядів: 465