У Франківську обговорили якість шкільного харчування

Суспільство
Сьогодні на щотижневій онлайн-нараді з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, яку провів заступник голови облдержадміністрації Віталій Федорів, проаналізували питання організації якісного харчування учнів у загальноосвітніх школах області.

Про проведену роботу доповідали посадовці департаменту освіти, науки і молодіжної політики облдержадміністрації та головного управління Держпродспоживслужби в області.

Зазначалося, що на Прикарпатті стовідсотково забезпечені безкоштовним харчуванням за кошти місцевих бюджетів діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах; учні із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Також у всіх районах надається безкоштовне харчування дітям, батьки яких є або були учасниками АТО (ООС), учні, яким надано статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти із багатодітних сімей та з інвалідністю. Загалом, безкоштовним харчуванням охоплено 17 відсотків від загальної кількості учнів області. Однак органам влади на місцях необхідно звернути увагу на вартість харчування, яке сьогодні  коливається  від 7 до 38 гривень.

Особливої уваги заслуговують харчоблоки, преважна більшість яких потребує технічного оновлення. Віктор Кімакович поінформував, що в область надійшла субвенція у розмірі близько 15 млн.с грн. для придбання обладнання, тому органам місцевого самоврядування необхідно передбачити у своїх бюджетах 10 відсотків співфінансування на  такі потреби.

Віталій Федорів наголосив, що потрібно змінювати підходи до організації повноцінного і якісного харчування дітей, тому директори навчальних закладів повинні бути менеджерами, адже тільки у 78 закладах загальної середньої освіти організовано харчування за оновленим меню (3 і більше страв).

«Необхідно організувати відвідини навчальних закладів, у яких налагоджена робота згідно з новими стандартами. Зокрема, вивчити досвід 23-ї школи-ліцею Івано-Франківська. Питання харчування – надважливе, адже це безпека дітей. Тому закликаю всіх, зокрема і батьків, приділяти особливу увагу кращій організації харчування», – підсумував Віталій Федорів.



Переглядів: 268